Laippojen sopivuus eri sahoihin
Laippoja on ainakin kahta erilaista. Toiset sopivat Stihlin sahoihin ja toiset Husqvarnan sahoihin. Muut merkit käyttävät pääsääntöisesti Hussen tyylisiä laippoja. Ero näissä on lähinnä öljyreijän sijainti. Väärällä laipalla teräketjuöljy ei pääse terälle saakka. Voi olla että muitakin eroja on, mutta niistä ei sen enempää tarvitse välittää. Riittää, että tietää oman sahansa merkin ja mallin ja ostaa siihen sopivan laipan. Jos sopivasti sattuu, sahassa saattaa olla valmiina sopivan mittainen laippa valmiina. Laippa kestää käytössä uskomattoman ajan, ellei sitä jotenkin väärinkäytä.
Vetorissa määrittelee laipan ja terän ketjujaon
Laipan valinta taisi kuulostaa vähän liiankin helpolta edellisen perusteella. Oikeastaan siihen vaikuttaa tosi moni tekijä. Aloitetaan vetorissasta. Osassa sahoista, lähinnä isommissa ja kalliimmissa malleissa vetorissan voi vaihtaa. Halvemmissa vetorissa on osa keskipakokytkintä, joten sen vaihtaminen on haasteellisempaa. Nämä sahat on yleensä myös niin pieniä, ettei niillä järkevästi voi halkaisusahausta tehdä. Vetorissa sijaitseen keskipakokytkimen jommalla kummalla puolella. Niissä sahoissa, joissa vetorissa on ulkopuolella, vaihto on yleensä paljon helpompaa. Ensimäiseksi kannattanee tarkistaa sahan alkuperäisen vetorissan tyyppi. Pääasiassa tyyppejä on 3/8 tai .325(voi toki olla joku muukin). Kyseessä on siis myös ketjujako samalla. Kumpaankin tyyppiin löytyy sekä laippoja, että: ketjuja hyvin. Tyypin pystyy päättelemään sahan alkuperäisestä laipasta, mikäli siihen on jotain speksejä kirjattu. Laippa on siis valittava tämän vetorissan mukaan tai toisinpäin. 3/8 vetorissalle käy vain 3/8 laippa. Tai siis joo, väärän laipan toki sahaan saa kiinni, mutta miten valitset terän, jos moottorisahan vetorissa ja laipan kärkipyörä ovat eri jaolla?
Laipan pituus
Kun alkuperäinen vetorissa on selvitetty, lähdetään tutkimaan laippojen muita ominaisuuksia. Laipan pituus on ehkä kiinnostavin seikka halkaisusahauksen ollessa kyseessä. Pituuden käytännössä määrittelee suurin mahdollinen tukin halkaisija. Myös sahalaitoksen tyyppi vaikuttaa valintaan. Kaikki sahalaitokset syövät osan laipan pituudesta. Toiset enemmän, toiset vähemmän. Tämä on kuitenkin otettava huomioon laipan valinnassa. Kannattaako siis ostaa varmuuden vuoksi vähän liian pitkä laippa, jotta saa suurimmatkin yksittäiset tyvitukit sahattua? Vastaus on: EI! Pidempi laippa syö sahan tehoa aina enemmän kuin lyhyt laippa. Sen lisäksi pidemmät laipat ovat paksumpia, kuin lyhyet. Näin ollen myös terät ovat paksumpia. Paksumpi terä vie taas enemmän tehoa, kuin ohuempi. Itse olen pärjännyt 90 prosenttisesti 16” laipalla, silloin kun sahalaitos on laipan kärjestä avoin malli. Tämä tarkoittaa sitä, ettei laipan kärkeen tule itse sahalaitoksesta mitään kiinnityksiä. Lopuille 10 prosentille on sitten keksittävä jotain muuta.
Laipan paksuus
Laipan paksuudella terminä tarkoitetaan yleisesti teräuran leveyttä, ei siis fyysistä laipan paksuutta. Tietenkin, kun teräura levenee, myös laippa paksunee. Ohuimmat terät ja laippaurat ovat ovat 1,1 millisiä. Näitä on lähinnä hyvin pienissä polttomoottorisahoissa ja akkusahoissa. 1,1mm pisimmät laipat taitavat olla 14” pitkiä. Lisäksi en ole nähnyt missään myynnissä halkaisuketjua tälle uraleveydelle. Seuraava koko on 1,3 mm. Täkä kokoa käytetään nykyään jo jopa ammattisahoissa. Suhteellisen pienikokoisen sahan laipaksi pidän tätä kokoa ainoana varteenotettavana leveytenä tukin halkaisussa. 1,3mm uralla olevat laipat ovat maksimissaan 16” – 18”. Seuraavat koot ovat 1,5mm ja 1,6mm. Nämä koot ovat jo sen verran rajuja, etten niitä ainakaan mihinkään 50 -kuutioseen sahaan enää laittaisi. Olen siis kokeillut ja todennut, että neljän tuuman lisäys laippaan tarkoittaa ketjuleveyden kasvamisen myötä ehkä jopa sahausnopeuden puoliintumisen. Vaikkei tämä mikään nopeuslaji olekaan, niin homman mielekkyys katoaa kyllä täysin, jos sahausnopeus menee olemattomaksi. Jos on tarkoitus sahata hyvin suuria puita, on oltava myös saha sen mukainen. Riittävän suurella ja tehokkaalla sahalla ei taida olla niin nuukaa, kuinka leveää terää se pyörittää.
Laipan tekniset tiedot:
– Pituus ( kuinka leveätä tukkia aiot halkaista)
– vetolenkkien määrä (auttaa valitsemaan oikean pituisen terän)
– ketjujako (vaikuttaa sahan vetorissan ja teräketjun valintaan)
– ketju-uran leveys (määrittelee käytettävän terän vetohampaan leveyden)

Laipan tyyppimerkinnät
Vastaa