Ergonomia
Tärkein asia sahalaitoksessa on sen ergonomia. Kuten jo sanottu aiemmin, huonolla työasennolla ei jaksa pitkään tehdä työtä. Ergonomian kaksi tärkeintä asiaa on työskentelykorkeus ja voimien oikea suuntaus. Vaikka käytettävien voimien ei tulisi olla suuria hyvän terän ollessa kyseessä jo huonossa asennossa olemisessa rasittuu paikat. On olemassa kaupallisia sahalaitoksia, joissa saha kulkee lähes maan tasalla ja kaasukahva on tuotu erillisellä vaijerilla ylös. Näissä sahalaitoksissa ergonomia on kunnossa, mutta en itse ole aivan vakuuttunut kaasun käytöstä pitkän vaijerin takaa. Ainakin pienehkön sahan ollessa kyseessä kaasun asentoa on muutettava kokoaikaisesti. Sahan ei tule ottaa ylikierroksia. Jatkuvasti kaasu pohjassa ajaminen syö sahan loppuun ennenaikaisesti. Kierroksia on siis oltava sopivasti, ei liikaa, eikä liian vähän. Tämä johtaa jatkuvaan kierosluvun tarkkailuun ja säätämiseen. Oma kuvitelmani on, ettei pienellä sahalla tämä onnistu kovin hyvin vaijerivälitteisesti. Isommista sahoista en tiedä, onko ne helpompi pitää parhaalla kierrosalueella. Pitää myös huomioida, etten ole tämänkaltaista sahalaitosta koskaan käyttänyt, joten arvioni saattaa olla myös väärä. Toisaalta näissä sahalaitoksissa on myös muita ”ongelmia”, joista myöhemmin.
Oli sahalaitos mikä tahansa, ergonomian perus periaatteet pätevät niihin. Ensinnäkin, hyvä työskentelykorkeus on noin rinnan korkeudella. Vyötärön korkeus on liian alhaalla ja kaulan korkeus liian ylhäällä. Ylhäältä katsoen sahaajan tulisi olla suoraan sahan takana. Mikäli näin ei ole, muuttuu työskentely hankalaksi voimien suuntaamisen suhteen. Markkinoilla olevissa sahalaitoksissa näitä asioita on mietitty jo valmiiksi. Jos sahalaitos rakennetaan itse, on nämä asiat otetteva huomioon. Markkinoilla on tietysti myös ”sahalaitoksia”, kuten Alaskan sawmill ja Logosol big mill, jotka kiinnitetään suoraan sahaan. Nämä ovat enemmänkin sahausohjaimia, kuin sahalaitoksia. Näissä on ergonomia rakennetta jollain pukeilla tai vastaavilla.


No nämä kaksi asiaa ovat kaikkein tärkeimmät ergonomian suhteen. Toki kokonaisergonomiaan vaikuttaa moni muukin asia, kuten laudan tai lankun vahvuuden säätämisen toteutus, tukin käännön ja kiinnityksen toteutus ynnä muut asiat. Yleisimmin kysytty kysymys on ” Eikö moottorisahalla puun halkaisu ole hidasta?” No onhan se. Yhteen sahaukseen menee minuutista kolmeen, riippuen sahauspituudesta ja vahvuudesta, kun kysymyksessä on normalikokoinen pohjoismainen tukki. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Jos esimerkiksi otetaan pelkkahirren sahaus, jossa siis tukin molemmilta reunoilta otetaan yksi pinta pois. Tälläisen sahauksen suorittamiseen menee kokonaisuudessaa ehkä jotain 20 minuuttia. Itse sahauksen osuus ajasta voisi olla keskimäärin jotain kolme minuuttia. Kaikki muu aika käytetään johonkin muuhun, kuin sahaukseen. Joten paras tapa nopeuttaa sahaustapahtumaa ei vältämättä ole suurimman mahdollisen sahan hankkiminen, vaan hyvin suunniteltu sahalaitos. Sahalaitoksen asetusten helppous on yksi tärkeimmistä tekijöistä.
Nopeus ja mittatarkkuus
Sahauksen tai sahalaitoksen nopeus kulkee, jos nyt ei täysin, niin ainakin suurimmaksi osaksi mittatarkkuuden kanssa käsi kädessä. Mitä helpompi asetukset on tehdä, sitä tarkempi pääsääntöisesti on myös lopputulos. Asioiden toistettavuus on itseisarvo. Kun säädän tätä kampea kolme milliä, siirtyy sahauslinja sentin tai jotain tällaista. Mikäli joudut mitan kanssa tekemään säätöjä, jokikn on sahalaitoksen suunnittelussa mennyt pieleen
Ensimmäinen sahalaitokseni oli tehdasvalmisteinen tuote. Sen hetkisen tiedon perusteella hankittu sahalaitos vaikutti hyvältä. Laitos oli tukevalla rungolla varustettu, sahakelkka kulki laakereiden varassa ja sahauslinjan säätö oli toteutettu poikkeuksellisen näppärällä tavalla. Ainoa ongelma nopeuden suhteen oli, että jokainen sahaus oli mitattava erikseen molemmista päistä niin että saha piti asettaa kelkkaan ja mitalla mitata tuleva sahalinja. Jos jouduit tekemään säätöjä, piti myös toinen pää vielä varmistaa linjan suhteen. Kuvasta huomaa, kun nostat vasemman puoleista tukin kannatinta, oikean puolen tukin pää ei pysy paikallaan, vaan laskee. Ilman mitään mittaasteikkoa tämä hidastaa sahausta todella paljon. Jos taas et tarkista moneen kertaa sahauslinjaa, sahatavarasta tulee vähän sinnepäin. Tämä sahalaitos on toki edelleen käytössäni. Laitosta on modattu ainakin kaksi kertaa historiansa aikana. Nyt laitoksella saa mittatarkkaa ja laadukasta sahatavaraa suhteellisen nopeasti, jos tietää mitä tekee. Ensimmäinen muutos oli sahakelkkaan. Alkuperäinen sahakelkka kulki 60X60 palkin ympärillä laakereiden varassa. Tuon kokoinen palkki on suhteellisen alimitoitettu sahalaitostarpeisiin. Laakereita oli suhteellisen vaikea saada kulkemaa tasan palkin pintaa pitkin, eikä esimerkiksi millin päässä siitä. 60 millisen palkin päällä tapahtuva millin liikkuminen tarkoittaa 60 sentin päässä kuuden millin liikkumaa, mikä ei ole hyväksyttävää. Lisäsin sahalaitokseen laakereiden kiristykseen pultin, jolla sai tarkasti säädettyä laakerit kiinni palkkiin. Toinen ongelma oli koko palkiston kääntyminen. Sopivalla tärähdyksellä palkki saattoi kääntyä hieman, joka johti jälleen sahan laipan pään kääntymiseen suhteellisen paljon. Tämän ongelman ratkaisin lisäämällä toisen palkiston alkuperäisen palkiston alapuolelle, johon toin tukivarren sahakelkalta. Viimeisessä modifikaatiossa muutin tukin nostomekanismin kierretangolla toimivaksi. M20 kierretangon kierteen nousu on tasan 2mm kierroksella, joten jos haluan 50mm lankkua, kierrän molenpia tukinnostimia 28 kierrosta. 25 kierrosta lankulle ja 3 kierrosta terän vahvuudelle. Onhan siinä kiertämistä, mutta homma on kerralla maalissa ilman mitään ylimääräistä mittailua.

Pelkan sahaus
Vaikket sahaisikaan hirsiä, tulee pelkan sahaaminen silti kysymykseen jatkuvasti. Pelkan ensimmäinen sahaus määrittelee paljon, mitä tukista on tulossa näin ollen, et voi valita mitä tahansa sahauslinjaa. Pelkan tulee olla sahattuna tukin keskeltä ja molemmista päistä. Tämä on myös ainoa kohta, jossa mitan käyttö on sallittua. Tämän jälkeen mittaa ei tulisi tarvita enää. Kun sahataan vaikkapa kuusu tuumaista pelkkaa, tulee sahaus suorittaa kolmen tuuman päästä keskilinjasta ja vieläpä molemmista päistä. Sahauksen siis pitää toteuttaa puun syylinjaa mahdollisimman hyvin. Tämä on aika simppeli juttu, mutta toisen sahauksen säätö ei enää sitä olekaan. Tukki on nyt käännettävä 180 astetta ja valittava uusi sahauslinja, joka siis toteuttaa kuuden tuuman tuotteen. Omassa sahalaitoksessani kaikki perustuu kierrosten määrään, mutta nolla kohta on aina edellinen sahaus. Nyt kun tukki käännettiin ympäri, kadotettiin samalla myös nollakohta. Ratkaisin tämän ongelman tekemällä sopivan kokoiset palikat puusta, jotka asetetaan sahalaitoksen vaakasuorien palkkien päälle. Nyt korkeutta ei siis määrittele enää tukinnostimet, vaan nämä määrämittaiset palikat. Ei ehkä kaikista mukavin mahdollinen toimintatapa, mutta toimii ja toistettavuus on idioottivarma. Tällä tavoin jokainen pelkka on ainakin saman paksuinen, eikä ikinä kiilan mallinen. Tämän jälkeen hirsi on valmis tai sahatavaran ollessa kysymyksessä lähdettäisiin sahaamaan pelkasta lautaa tai lankkua, käyttäen nollakohtana edellistä sahausta. Tehtaalta tullessa hankkimallani sahalaitoksella oli lähes mahdoton saada aikaiseksi samanlaisia pelkkoja tai lautoja. Huomioida pitää, että moni asia oli myös kunnossa tässä sahalaitoksessa ja perus rakenne tukeva.
Edelliset seikat puoltavat Alaskan Sawmill tyylisiä sahusohjaimia. Tällaisilla ohjureilla saa lähes idioottivarmasti oikean vahvuista tavaraa, ovat edullisia ostaa ja toimivat missä tahansa. Ainoana murheena on niin sanottu 90 asteen sahaus, joka on asetettava käsipelillä vatupassia käyttäen. Ergonomia on toinen juttu, mutta hoidettavissa hyvillä telineillä. Hankein joskus tällaisen ja 20 tuumaisen laipan, koska sahaohjain ottaa oman osuutensa laipan molemmista päistä. Teräketjuksi joiuduin valitsemaan vahvemman mallin. Nämä yhdistettynä liian pieneen sahaan ja huonoon ergonomiaan johtivat kokeilun nopeaan päättymiseen. Ehdottomasti ansaitsisi uuden mahdollisuuden tämän tyypin sahalaitos pikkuisen erilaisella setupilla.
Logosol big mill on myös melko kiehtova tapaus. Ainakin sellaisen alumiini palkin kanssa varusteltuna. Järjestelmä on kompakti ja säädöt näyttäisi tukevilta ja helpoilta. Miinuksena tässä turhan lyhyt tukin maksimimitta (alle kolme metriä). Lisäksi hintaa tuolle paketille tulee myös reilusti. Jos ei tarvitse pitkää sahatavaraa ja sahaa suoraan metsässä, on Logosol mielenkiintoinen vaihtoehto. Toki tähän on mahdollista ostaa jatkopaloja, mutta sen jälkeen alumiinipalkki tarvitsee lisätukia välille, joka on omiaan hidastamaan sahausta.
Logosolin pöytämallinen sahalaitos vaikuttaa myös paperilla hyvältä. Kaikki aeimmin mainitut ergonomia asiat vaikuttaisi olevan kunnossa. Tukin asettelu, nosto, säädöt ja kaikki vaikuttaisi olevan huolella mietitty. Muutama asia jää mietityttämään tässä kuitenkin. Kuinka hyvin laitos pysyy säädöissään. Lähinnä sahan laipan suunta sahalaitoksen tukin nostimeen nähden. Nämä kaksi pitää olla aina täysin samansuuntaiset. Kuika paljon sitten erilaiset kolahdukset ynnä muut vaikuttavat tähän, jää arvailujen varaan. Melko varmaa on myös, että sahalaitos vaatii kohtalaisen tukevat alustan. Pitkä alumiinirakenteinen sahalaitos pehmeällä alustalla painava tukki sen päällä, saattaa vääntää sahalaitosta kieroon, joka vaikuttaa sahauksen mittatarkkuuteen väistämättä. Lisäksi tämänkin hinnat ovat melko kovia. Takaisin maksuaika voi tulla melko pitkäksi. Vaikka harrastushan tämä tietysti enimmäkseen on. Logosolin pöytämallin hinnat alkavat jostain kahdesta tuhannesta. Saisiko tällä hinnalla rakennettua itse yhtä hyvän tai paremman?
